Expositie “ Oeigoerse cultuur en genocide ”

Expositie “ Oeigoerse cultuur en genocide ”

Abdurehim Gheni Uyghur

Dit jaar op 5 juli is het 12e jaar van het bloedbad in Urumqi. Elk jaar wereldwijd de Oeigoeren houden verschillende evenement en demonstratie om het bloedbad van Urumqi bloedbad op 5 juli te herdenken.

Op 5 juli 2021, is het al 12 jaar geleden sinds de bloedbad in Urumqi heeft plaatsgevonden. Elk jaar organiseren de Oeigoeren wereldwijd verschillende evenementen en demonstraties om het Urumqi bloedbad te herdenken. In Zeist is het “European East Turkestan Education centrum” te vinden, waarbij “de Oeigoerse cultuur en genocide ” fototentoonstelling ter herdenking van de “Urumqi bloedbad 5 juli” wordt georganiseerd.

Ik werd uitgenodigd naar dit bijeenkomst door de organisator voor het evenement en Ik nam al mijn posters en borden die ik sinds 2018 heb gebruikt tijdens de mijn vreedzaam demonstratie in Amsterdam Damplein  mee. Het evenement vond plaats op 2 en 3 juli 2021 van 10.00 tot 15.30 uur. De expositie bevatte beeldmateriaal van het Urumqi op 5 juli, de misdaden van de Chinese regering tegen de menselijkheid en genocide in Oost-Turkestan in de 21e eeuw, foto’s van de Oeigoerse cultuur, kleding en verschillende culturele items voor bezoekers gelegenheid gegeven om te herdenken kennis te verdiepen.


Bezoekers kregen zelfgemaakte hapjes zoals koekjes en traditioneel toetjes en thee gratis door de Oeigoeren aangeboden.

Tijdens de tentoonstelling vertelde ik aan de bezoekers over mijn 19 familieleden, die vermist zijn en waar ik al jaren geen contact mee kan hebben.
Het bewijs voor mij van de genocide, gepleegd door de Chinese regering.
De bezoekers waren geschokt dat ik zelfs met hen geen telefonisch contact kon maken.
Dit is overigens dezelfde situatie voor miljoenen Oeigoeren.
Bezoekers betuigden hun medeleven en vroegen wat zij zouden kunnen doen.
Jij bent een Nederlandse Oeigoer, wat kan de Nederlandse overheid en bevolking doen?
Ik ben trots op Nederland, ook al is het land klein, maar het Nederlandse parlement is het derde land in de wereld en het eerste land in Europa dat de misdaden van de Chinese overheid tegen de Oeigoeren erkent als genocide. Daarmee maken ze hopelijk de weg vrij voor andere landen om deze genocide ook te erkennen.
Namens de Oeigoeren wil ik mijn dank uitspreken.
Ik vraag de Nederlandse regering om een oproep te doen in het Europese parlement de genocide op het Oeigoerse volk te erkennen.
Ik vraag aan de Nederlandse bevolking Chinese goederen te boycotten en actie te ondernemen naar Chinese bedrijven.