Amsterdam: Een tentoonstelling toont de Oeigoerse genocide zoals hij is

ABDUREHIM GHENI UYGHUR, MET G.Y.

Op het Leidseplein in Amsterdam bezochten duizenden, onder wie verslaggevers en politici, “Uyghur Voices”, waar bewijsmateriaal van de genocide werd tentoongesteld.

Onder de titel “Uyghur Voices” werd van 25 tot 31 oktober een fototentoonstelling over de Oeigoerse genocide gehouden op het Leidseplein in Amsterdam. Ik werd uitgenodigd en geïnterviewd door Gatool Katawazi van De Balie in het kader van de vrijdenkersweek 2022 in Amsterdam. De Balie is een Nederlandse organisatie die onafhankelijke journalistieke programma’s maakt over kunst, cultuur en politiek, en is gevestigd aan het Kleine-Gartmanplantsoen 10, vlakbij het Leidseplein in Amsterdam.

Begin oktober besloten de organisatoren van de Week van de Vrijdenkers het evenement “Uyghur Voices” in hun programma op te nemen, en dezelfde Gatool Katawazi had aparte interviews met de Chinese kampoverlevenden Omir Bekali en Kalbinur Sidiq, en activisten in Nederland Arik Ablikim, Ahmedjan Kasim, ikzelf, en anderen over de genocide in Oost-Turkestan (Ch. Xinjiang). Wij waren ook uitgenodigd voor de openingsceremonie van het evenement, dat op 25 oktober begon.

Het was in feite Katawazi die aan de wieg stond van de tentoonstelling. Op 16 oktober bezocht zij mijn protestlocatie op de Dam in Amsterdam, observeerde mijn eenmansactie en had een kort gesprek met mij. Mijn materiaal, dat de omvang van de genocide van de Chinese regering op de Oeigoeren onthulde, trok haar belangstelling. We spraken af dat ik mijn materiaal voor dit evenement zal indienen. Dit was een goede promotie voor mijn nieuwe organisatie, “Support Uyghurs”, en ook een welkome gelegenheid om op coöperatieve basis meer steun te krijgen voor ons vervolgde volk in Amsterdam.

Op 25 oktober om 15.00 uur begon de openingsceremonie van de tentoonstelling “Uyghur Voices” met een toespraak van Job Cohen, de voormalige burgemeester van Amsterdam. Op het Leidseplein werd een grote vitrine geplaatst. Deze toonde het bord “Uyghur Voices” en gaf een korte uitleg over de Oeigoerse genocide. In de stand stonden twee grote beeldschermen, waarvan één bij de ingang. Op het scherm werden de foto’s getoond van gedetineerde Oeigoeren uit de uitgelekte Chinese “Xinjiang Police Files”, die de wereld enkele maanden geleden schokten.

Het tweede scherm toonde andere beelden van de genocide, getuigenissen van kampoverlevenden en andere video’s. Op het plein voor de vitrine trokken twee grote spandoeken van 7 meter van “Support Uyghurs” met beelden van de Oeigoerse genocide de aandacht van voorbijgangers en toeristen.

Mijn eenmansprotest tegen de wreedheden van de Chinese regering tegen de Oeigoeren heeft ook een sterke invloed op mijn kinderen. Ze zijn trots op hun vader als ze mijn activiteiten op YouTube zien. Mijn jongens, die geweldige foto’s en video’s van het evenement hadden gezien, waren erg enthousiast om het te bezoeken. Ik ben er afgelopen zaterdag trots met mijn kinderen naartoe gegaan. Omdat het een weekend was, waren er veel bezoekers.

De in grote letters geschreven woorden “Uyghur Voices” trokken de aandacht van de menigte. Ik moest de belangstellenden voortdurend de geschiedenis van Oost-Turkestan uitleggen, historische kaarten laten zien en bewijzen aandragen voor de genocide op de Oeigoeren. De slogan “Nooit meer” zou ook in de 21e eeuw herhaald moeten worden, nu er in Oost-Turkestan onder Chinese bezetting opnieuw een genocide plaatsvindt.

Terwijl ik daar was, bezocht een Nederlandse politicus van de PvdA, lid van het Europees Parlement Thijs Reuten, de tentoonstelling. Hij luisterde naar mijn verhaal en hoorde de details over de omstandigheden van mijn 19 familieleden die al vijf jaar vermist zijn. Ik heb ook uitgelegd wat ik de afgelopen vier jaar heb gedaan om de verblijfplaats van mijn familie te achterhalen. Zelfs met de diplomatieke betrokkenheid van Nederland reageert de Chinese regering niet op mijn verzoeken. De verdwijning van mijn familie is het levende bewijs van de misdaden van de Chinese regering, die miljoenen Oeigoeren treft. Parlementslid Reuten sprak zijn grote medeleven uit met de Oeigoeren en beloofde het bewustzijn over de Oeigoerse genocide te bevorderen.

Het is mijn oprechte hoop dat mijn persoonlijke activiteiten en opofferingen in het eenmansprotest van de afgelopen vier jaar een solide basis zullen vormen voor de organisatie “Support Uyghur”, en veel meer gelijkgestemde personen en entiteiten zullen brengen om samen en efficiënt te werken aan een gemeenschappelijk doel. De tentoonstelling “Uyghur Voices” is een belangrijk uitgangspunt geweest.

Abdurehim Gheni is een Oeigoerse activist die in Nederland woont en bekend is geworden door zijn soloprotesten op de Dam in Amsterdam. Hij geeft ook voorlichting aan toeristen over de realiteit van de Oeigoerse genocide.

Mijn artikel is gepubliceerd in de Boeddhistisch Dagblad.