Het protest van Abdurehim Gheni laat de ambassade van China beven

By Freeuyghur

Abdurehim Gheni leeft in Nederland en stond voor een lange tijd te demonstreren tegen de Chinese overheid op de Dam in Amsterdam. Vanaf 12 augustus tot en met 14 augustus verplaatste Abdurehim zijn demonstratie tegen de Chinezen overheid, naar de ambassade van China. Hiermee wilde hij direct verhaal halen over zijn familieleden en alle anderen Oeigoeren die al jaren vastzitten in de concentratiekampen van de Chinezen overheid, omdat hij nooit antwoord had ontvangen na verschillende brieven. Op 14 augustus probeerde Abdurehim Gheni de ambassade van China binnen te treden om direct verhaal te halen, maar hierbij werd hij tegengehouden. Vervolgens werd hij opgepakt en beboet voor het onbevoegd binnentreden van de ambassade van China.

Abdurehim-Gheni-Chinas-Embassy

Mei 2017 werd al het contact tussen Abdurehim Gheni en zijn 19 familieleden verbroken, want in 2017 veranderde de wereld voor alle Oeigoeren. De onderdrukking van de Oeigoeren en andere etnische volkeren in het onderdrukte Oost-Turkistan (bekend als Xinjiang) kwam op een verschrikkelijke vervolg. De Chinezen overheid creëerde de concentratiekampen voor de Oeigoeren in begin 2017 en sinds dien pleegt de Chinezen overheid de grootste genocide op mensheid. Waarbij op dit moment meer dan 3 miljoen Oeigoeren en andere etnische minderheden vastzitten in deze concentratiekampen.

Abdurehim Gheni schreef verschillende berichten naar de ambassadeur van China om informatie te verkrijgen over zijn familieleden, maar nooit kreeg hij een antwoord. Hij nam het hef in eigen handen en stapte de ambassade binnen, wat niet toegestaan is als je geen bevoegdheid hebt omdat het Chinees terrein is. Hiervoor werd hij opgepakt en beboet. Na zijn vrijlating was Abdurehim nog niet klaar en wachtte de ambassadeur van China op voor de ambassade om verhaal te halen. Toen de ambassadeur aankwam wilde hij de auto niet uitstappen, keerde om en reed weg.

Abdurehim Gheni en alle anderen Oeigoeren op de wereld zullen nooit stoppen met de strijd tegen de Chinezen overheid totdat de Oeigoeren vrijheid, mensenrechten en hun eigen land terughebben.