Toespraak Abdurehim Gheni tijdens demonstratie tegen stedenband Arnhem met Chinese stad WuHan

Toespraak Abdurehim Gheni tijdens demonstratie tegen stedenband Arnhem met Chinese stad WuHan

Abdurehim Gheni Uyghur

21-07-2021

Mijn naam is Abdurehim Gheni en ik ben een Oeigoer. Ik ben gevlucht naar  Nederland uit Oost Turkestan dat  bezet wordt door China sinds  1949. Ik woon met mijn vrouw en drie kinderen is Soest. Wij hebben allemaal Nederlandse nationaliteit. Ik werk in een Microbiologie laboratorium in Utrecht.

De hele wereld weet wat er gebeurt in mijn thuisland in Oost-Turkestan. 

Meer dan 3 miljoen Oeigoeren in de concentratie kampen. De taal, cultuur, geschiedenis en religie van de Oeigoeren worden vernietigd. De kinderen worden gescheiden van hun ouders en ze verliezen hun eigen taal, cultuur en religie en worden gedwongen  om een nieuwe Chinese generatie te maken. 

Oeigoerese vrouwen worden niet alleen gedwongen met Han Chinezen te trouwen maar ze worden ook verkracht, gesteriliseerd, en moeten abortus ondergaan, enzvoort…

Oeigoeren worden niet alleen tot slavernij gedwongen in fabrieken in Oost-Turkistan, maar ze worden ook  duizenden kilometers verderop gedeporteerd om gedwongen in Chinese provincies te werken in de fabiriken als slaven. De interne organen van de Oeigoeren worden met geweld weggenomen en verkocht. 

Dit zijn foto’s van 19 vermiste familieleden van mij.  19 van mijn vermiste familieleden zijn het levende bewijs van de genocide in China tegen Oeigoeren!

Vanaf  23 Mei 2017 heb ik geen contact kunnen krijgen  met mijn vermiste 19 familieleden die in Oost-Turkestan wonen. Ik weet niet of ze nog in leven zijn of in een concentratiekamp of gevangenis zitten. 

Ik heb via verchillende manieren geprobeerd met hen contact op te nemen, maar dat lukt me niet. Dus heb ik  in mijn eentje in de weekenden geprotesteerd op de Dam in Amsterdam vanaf 23 juni 2018 om bekendheid te geven aan de benarde situatie van de Oeigoeren inclusief mijn familie.
Ik heb ook vreedzaam gedemonstreerd voor het gebouw van de Nederlandse regering en het Chinese consulaat in Den Haag.
Ook heb ik geprotesteerd in Parijs voor de Eiffeltoren, en voor het gebouw van de Verenigde Naties in Genève. Desondanks kreeg ik geen antwoorden over mijn vermiste familieleden.

Ik heb brieven gestuurd naar de koning, naar de minister president van Nederland en naar de minister van Buitenlandse Zaken met de vraag om mij bij te staan om informatie te krijgen over mijn vermiste familieleden via de diplomatieke kanalen.
Namens mij namen ze contact op met de Chinese ambassade in Nederland, maar de Chinese ambassade heeft geen informatie gegeven aan Buitenlandse Zaken. 

14 Augustus 2020 protesteerde ik voor de Chinese ambassade in Den Haag om te eisen dat zij mij de informatie gaven over de situatie van mijn familieleden. Toen ik mij op het terrein van de ambassade begaf om een antwoord te krijgen, werd ik gearresteerd door de Nederlandse politie en na  twee uur weer vrijgelaten met een boete van 1000 euro.

abdurehim gheni arrested

24 september 2020 kreeg ik een brief van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij stuurden mij een brief door van de Chinese ambassade die mij informeerden dat vijf van mijn familieleden afzonderlijk waren veroordeeld tot gevangenisstraf van 3 tot 16,5 jaar met verschillende aanklachten. De andere familieleden waren vrij. 

Ik vertrouw niet het antwoord van de Chinese regering dat mijn overige 14 familieleden in vrijheid leven. Als zij  inderdaad vrij zijn, waarom kan ik hen dan niet telefonisch spreken? 

Dat betekent dat  mijn familieleden werden vermoord door de Chinese regering. 

Mijn verhaal is een voorbeeld van wat miljoenen Oeigoeren meemaken.

Wat kunnen jullie doen?

De wereld herdenkt elk jaar genocide, maar ze onderneemt geen maatregelen om de Oeigoerse genocide die op dit moment plaatsvindt te stoppen. Dus ik hoop dat de wereld zal samenwerken om sancties op te leggen aan de Chinese regering zodat de Oeigoerse genocide gestopt wordt.

Steun de Oeigoeren. Onderneem actie, stop de Oeigoerse genocide voordat het te laat is.

https://www.youtube.com/watch?v=uEIgHmPmS_o&ab_channel=AbdurehimGheniUyghur

Boycot Chinese Producten, zij kunnen gemaakt zijn door Oeigoerse dwangarbeiders. 

Namens alle Oeigoeren dank ik jullie voor het organiseren van deze actiedag tegen de stedenband tussen Arnhem en Wuhan vanwege  het genocideplegende China. Hartelijk bedankt voor jullie aandacht.